Instalarea pavajului

 

 

 

 

Tehnologia de instalare a pavajului de trotuar

Tehnologia de instalare a pavajului de trotuar nu este una foarte complecată. Dacă suprafaţa de instalare nu depăşeşte 150 м², atunci tot procesul de instalare puteţi realiza singur. În caz în care suprafaţa este mai mare, mai bine să apelaţi la profesionişti.

Se planifică şi se marchează zona, unde va fi instalat pavajul.

Se pregăteşte suprafaţa pentru instalare, şi anume, se scoate suprafaţa veche, dacă acesta există, şi se taie gazonul de 15 cm.

Dacă luaţi doar pămîntul, atunci puteţi folosi numai hîrleţul.

Puteţi face apoi un plan de scurgere a apei. Deşi apa se va strecura prin crăpături, totuşi este mai comod, dacă ea se va scurge prin părţi. Deobiceipantelesefaclongitudinale şitransversale. Apoi se face marcarea zonei, folosind scîndurile din lemn, între care se trage o frînghie pînă la anumit nivel, dar acest lucru nu este obligatoriu, doar trebuie să aveţi o marcare. După aceea, se toarnă un strat de nisip de 5-7 cm şi se udă cu apă din furtun. Peste 2-3 ore sau a doua zi, în cazul în care umiditatea este prеa mare,trebuie să efectuaţi compactarea şi nivelarea suprafeţei. Dacă nu aveţi mecanisme speciale, atunci puteşi compacta cu mijloace disponibile.

Se pregăteşte amestecul uscat din nisip şi ciment (raport 3 la 1) şi se toarnă un strat de 3-4 cm. Înălţimea stratului poate fi ajustată cu ajutorul tuburilor speciale.

Amestecul uscat este distribuit în mod egal pe suprafaţă cu o greblă.

Pentru a alinia amestecul uscat se potriuvesc două tuburi, pe care se trece cu un nivel.

După aceea se instalează primul rînd de pavaj. Mai bine să începeţi de la borduri.

Instalarea pavajului se face de la sine, pentru a nu zdrobi suprafaţa de amestec uscat.

Pavajul instalat se compactează cu ajutorul ciocanului din lemn. În cazul în care placa nu este la nivel, atunci puteţi pune uşor sub ea puţin nisip şi să compactaţi din nou.

Dacă forma suprafeţei nu este una dreaptă sau pavajul este neformat, cu siguranţă veţi avea nevoie să tăieţi plăci, dar după cînd tot pavajul va fi instalat.



Pentru tăierea plăcilor se fioloseşte cuţit special sau polizor unghiular.

Este mai simplu să aplicaţi placa, care trebuie tăiată la locul, unde trebuie să fie instalată şi sa trageti o linie. Apoi tăiaţi din placă partea nefolosită.

Borduri pot fi făcute din beton sau din plastic special invizibil.

Pentru borduri din beton se face şanţ, în care se toarnă nisip de 10–15 cm, se toarnă mortarul din beton (М100) şi se instalează piatră de bord. Borduri pot fi instalate înainte de a fi instalat pavajul.
După ce aţi finisat instalarea, verificaţi suprafaţa, pentru a evita nereguli. Este bine la urmă să compactaţi pavajul încă odată.

Cînd instalarea pavajului este completată, toate golurile sunt umplute cu nisip cu ajutorul măturei şi sunt udate cu apă din furtun. La urmă, dacă  golurile apar din nou, procedura se repetă.